dijous, 10 de febrer del 2022

Estrella

ESTRELLA


La podem nombrar de tres maneres: una estela, estel o estrela. És un astre massiu i lluminós format per plasma, que es manté en equilibri gràcies la seva pròpia gravetat.


Per què brilla?
A causa de la fusió termonuclear d'hidrogen en heli que té lloc al seu nucli, alliberant energia que travessa el seu interior i després és irradiada cap a l'espai exterior.

Tots els estels tenen els mateixos  colors? Els estels emeten llum de tots els colors, la barreja dels quals fa que els vegem blancs. Tanmateix, en molts estels es poden apreciar certes tonalitats cromàtiques, sobretot les vermelles, com és el cas de Betelgeuse o bé d'Antares.

Per què el Sol no el veiem de color blanc? És clarament groguenc. Això és perquè l'estel emet més llum groga que no pas d'altres colors.

Podem saber l’edat de l’estel? Sí, observant el seu moviment a través de l'espai, la seva lluminositat i el seu espectre.


Nebulosa   planetària: És un objecte astronòmic gasós format per les capes externes d'una estrella durant l'etapa final de la seva vida.

Enana blanca: es converteixen la majoria de les estrelles a l’esgotar l’hidrogen que els alimenta.

Estrella massiva: són totes les estrelles supernoves.

Supernova: és una explosió estel·lar tremendament energètica i lluminosa.

Estrella de neutrons: És un tipus d’estrella gastada creada per neutrons.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada